Site Loader

Какво да облечем за фотосесия?

Докато природата ни радва със слънчеви дни и красота навън, грях е да не я използваме за красива фотосесия! Винаги предпочитам фона на открито, пред което и да е фотостудио.

Изборът на дрехи за снимане е изключително отговорен въпрос, защото поне половината от успеха на снимките зависи от това как ще съчетаем цветовете.

Излишно е да казвам, че не само за фотосесия, но и в живота трябва да изберете дрехите, които ви подхождат. За фотосесия са достатъчни 2 комплекта дрехи, които да  са коренно различни един от друг.

Ако говорим за това, което изглежда най-красиво в рамка, тогава това, разбира се е кожа, коприна, бродерия, полупрозрачни и летящи материи, уютни пуловери, рокли до пода, големи аксесоари и високи токчета. Понякога най-хармоничните изображения са най-простите, например дънки. Разнообразието от пастелни цветове изглежда прекрасно, в допълнение, тук е трудно да се правят грешки в комбинации. Ако това са ярки цветове, добре е, ако в изображението ви има не повече от три от тях. Стилистите съветват да прилагат същото правило в ежедневието.

Облекло за фотосесия на открито

Ако планирате фотосесия на чист въздух, първо помислете къде ще се снимате и какво ще стои зад вас. Ако снимате в есенен парк, забравете за жълтите или оранжевите дрехи, в противен случай просто ще се слеете с цялата тази красота. Черното облекло в случая ще изглежда много добре.

Всичко зависи от това какъв ще бъде фонът. При фон от стари сгради и промишлени помещения ви предлагам да направите контраста с облеклото. В този случай можете да се облечете в нещо модерно и дори провокативно, което никога не бихте облекли в ежедневието.

Ако изберете фотосесия с определена тема,, изберете дрехи за фотосесията въз основа на това.

Специална категория са бизнес портретите. Опитайте се да гарантирате, че изображението ви не е твърде строго, използвайте своята женственост или мъжественост и необичайни комбинации за това. Кой каза, че бизнес жена не може да се облича в костюм в пастелни цветове или да разхлаби косата си?

Какво да облечем за индивидуална или семейна фотосесия?  

Този въпрос задават много хора, които отиват да се снимат. Разбира се, облеклото не е основен аспект във фотографията.  Прояви на нежност, оживени емоции и искрени чувства, свързващи хората, които се обичат един друг, са по-важни: деца и родители, баби и дядовци и внуци. Да уловим настроението и образа на вашето приятелско и любящо семейство на снимките – това е основното, към което се стреми всеки фотограф. Но това изобщо не означава, че на изборът на гардероб за семейна фотосесия може да се гледа небрежно. Напротив, изборът на дрехи за фотосесия е една от най-важните точки. Облеклото за семейна фотосесия, макар да не изпълнява главната роля, но в никакъв случай не е и маловажна. Това е умело подбран гардероб, аксесоари и интересни реквизити, които помагат да се създаде образът на единството и стила на вашето семейство, да подчертаете и предадете настроението и отношенията на членовете на семейството и правилно да поставите акцента в снимката.

Първото и най-важно правило е:  

Дрехите за семейна фотосесия трябва да отговарят на всички изисквания за снимане на портрети: да бъдат изчистени и удобни, не ограничаващи движенията, да бъдат матирани, не блестящи, без ярки петна, отблясъци и всякакви лъскави лога.

Всеки детски и семеен фотограф ще ви каже, че един, два, добре, максимум три комплекта за няколко часа фотография ще бъдат много.

Изборът на дрехи зависи от мястото и концепцията (сценария) на снимането.

Преди началото на фотосесията, фотографа обсъжда с вас концепцията и местоположението. Това може да бъде фотосесия сред природата, интериор или фотография в студио. В зависимост от мястото на снимане, подходите към избора на дрехи могат да варират леко. Като минимум, когато избирате дрехи за фотосесия, трябва да вземете предвид кои цветове ще изглеждат най-добре в дадена обстановка. И ако планирате семейна фотосесия сред природата, тогава помислете за дрехи, в които би било удобно да седите и да се разхождате на трева.

Един стил и хармонична цветова схема в дрехите

Облекло за семейна фотосесия е на първо място стил, индивидуалност, правилната комбинация от цветове.

Дрехите на всички участници във фотосесията трябва хармонично да се съчетаят в стил и цветова схема. Това ще помогне за създаването на единен образ на приятелско семейство и ще подчертае екипния му дух. Всеки, който излезе от общия стил, ще изглежда извънземно на фотографиите.


Бъдете индивидуални!

Много семейни фотографи съветват своите модели да носят дънки. Съгласна съм – това е страхотен универсален комплект, който много лесно може да се вземе за всички членове на семейството. Но в края на краищата всяко семейство е индивидуално. Може би си струва малко да помислим, свързвайки въображението си и избирайки дрехи, които ще съответстват на духа на вашето семейство, за да отличите семейството си от всички останали.

Между другото, „единичната гама“ изобщо не означава, че всички трябва да бъдат облечени в един и същи цвят, просто нюансите трябва да са в хармония помежду си, комбинирани помежду си. Или, може би, успешно контрастиращи, правилно разпределящи акцентите на снимката.

Какви са вариантите тук?

Вариант 1: Всички членове на семейството в един цвят.   с подобни (или едни и същи) допълващи се елементи, които могат да бъдат например шалове, шапки, мъниста, гривни, колани или вратовръзки … Дори цветните дантели или обувки могат да бъдат красив акцент и добро допълнение към облеклото за семейна фотосесия.

Вариант 2: Всички в дрехи от един стил, но в различни хармонични пастелни нюанси   (бяло, розово, бледо синьо, бледо жълто, светлозелено или прасковено, виолетово и т.н.)

Вариант 3: Мама и дъщери – в един нюанс, и мъжката половина на семейството в друга.   Например, ще бъде чудесно, ако татко и син имат еднакви тениски, а мама и дъщеря имат еднакви рокли … Но в същото време трябва да са в хармония в цветовете!

Вариант 4: Родителите в една цветова схема, а децата в друга,   например по-контрастен диапазон или с по-ярки аксесоари. В този случай акцентът ще бъде върху децата.

Цветова палитра

Облекло трябва да бъде спомагателен елемент на фотосесията и да не привлича вниманието. В крайна сметка целта на снимката е да предаде вашето настроение, сияещи лица на радост и топлината на чувствата, които свързват семейството. Ето основния принцип: колкото по-малко дрехи отвличат вниманието, толкова по добре.

Ето защо избягвайте много ярки, разяждащи цветове. Чудесни за семейна фотосесия, обикновени дрехи от светли пастелни нюанси са подходящи. Бяло, бежово и сиво, прасковено и бледо жълто, небесно синьо, розово и светло люляк, естествени нюанси на кафяво и теракота са идеални цветове.

Говорейки за ярки цветове (червено, синьо, зелено, малина, виолетово и т.н.) – по-добре е да ги използвате не като основни дрехи, а като акцентни цветове за аксесоари, които перфектно ще допълнят образа и ще го направят по жив.

По отношение на черния цвят ще изглежда малко драматично за семейната фотография. По-добре е да не го използвате като доминиращ нюанс. Ако все пак това е любимият цвят на вашето семейство, тогава поне се опитайте да го разредите с дрехи и аксесоари от по-светли и весели цветове. Например сиво, бяло, топло кафяво. Може би червено или жълто.

Простотата е сестра на таланта.

Не ви трябват прекалено ярки дрехи или тоалети, претоварени с различни детайли. Изберете дрехи за семейна фотосесия от най-простата кройка. По правило простите неща, а не шикозният и ярък тоалет, най-добре предават настроението, чувствата и емоциите в семейството ви.

Топлите усмивки на родителите, нежността на отношенията между децата, забавната гримаса на бебето и розовите му бузи – това трябва да улови обектива, а не помпозността на нова рокля.

Добавете слоеве и текстури. Вземете аксесоари.

Просто рокля или просто риза и панталони в семейни снимки ще изглеждат малко скучно. Опитайте се допълнително да вземете неща, които ще разреждат, украсяват изображението и ще го правят по-интересно. Вземете шалове, шапки, жилетки, якета, вратовръзки, смешни обувки и цветни ботуши. Дълги ръкави под къси ръкави, Разнообразие от текстури и слоеве в дрехите ще придадат на вашите снимки допълнителен чар, индивидуалност и оригиналност на изображението.

Любими дрехи!

Любимите дрехи са ключът към доброто ви настроение! Сложете на фотографията това, което харесвате в себе си, какво ви кара да се усмихвате! Когато избирате комплекти, съсредоточете се върху простотата и удобството, оставете се вие и вашето семейство да се чувствате комфортно и тогава семейната фотосесия ще бъде успешна, а всички хора на снимките ще изглеждат красиво и естествено.
Обувки

И накрая, не забравяйте да изберете обувки за вашите тоалети. За да не се окаже, че сте се снимали в бизнес костюми и … боси.

Ще имам нужда от вашата помощ!

На първо място, най-голямо значение имат психологическата подготовка и отношение. За да могат снимките да предизвикват само положителни емоции, снимането трябва да се извършва в подходяща среда. Отличното настроение на цялото семейство е ключът към успеха на това събитие.

Някакъв сюжет, по добрия ви профил и всичко останало! Чувствайте се свободни да ми кажете за това предварително, за да мога да взема предвид всичките ви желания. Ако по време на фотосесията излезете с някакви интересни идеи, тогава също смело го кажете и ние ще го реализираме!
Децата е добре да се подготвят предварително. Не бива обаче да се говори за изключително значение или сложност на цялото събитие. Някои родители настройват детето си за предстоящата фотосесия така че децата идват на фотосесията уплашени, раздразнителни или депресирани. Най-добре е да поговорите за това колко готино и забавно е да прекарвате времето си заедно. Можете да подредите цялата фотосесия като истинско приключение.
Без значение как се държат децата по време на процеса на снимане – не ги спирайте. Ако не можете внимателно да превключите вниманието им и свръхвъзбудата е достигнала предела, тогава е по-добре да поддържате добро настроение. Всички неприятни моменти ще бъдат забравени по-късно, а прекрасното настроение, заснето в снимките, ще остане с вас завинаги.
Помислете как можете да забавлявате децата си по време на снимките. Може би са подходящи някои семейни игри или хобита.
Ако детето е на две или повече години – помислете как можете да го „подкупите“ в случай на капризи. При добро поведение: вкусни бонбони, нова играчка и т.н. в зависимост от интересите и възрастта. Нищо не е приповдигнато като правилната мотивация.

Дори таткото първоначално да реагира с някакво подозрение и враждебност – няма значение. Обещайте, че няма да се налага непрекъснато да прави снимки и че също ще може да наблюдава отстрани известно време. В процеса на самото събитие мъжете по правило доста бързо се включват и активно участват във всички събития, особено с голямо удоволствие играят с деца. В изключително трудни случаи, когато таткото е против фотосесията и никакви аргументи не помагат, е по-добре да не настоявате, защото снимките няма да бъдат отразени по най-добрия начин и в този случай настроението може да се окаже лошо за всички участници във фотосесията.
Не се притеснявайте как изглеждате отстрани, това няма да ви позволи да се отпуснете. Просто бъдете себе си и помислете колко сте късметлии, че имате толкова прекрасно семейство и как ги обичате.
За да не се притеснявате за външния вид, трябва предварително да подготвите удобни красиви дрехи, както и да се погрижите за правилния грим и прическа.
Прекарайте този ден с любимите си хора, наслаждавайки се на общуването и прекараното време помежду си.
Опитайте се да се отпуснете и бъдете истински, няма нужда да позирате.

Бъдете щедри с проявата на емоции: радост, нежност, чувство на гордост при децата си – не сдържайте подобни положителни импулси.

Грим и прическа за фотосесия.

Много често момичетата искат да се справят без услугите на професионален гримьор и искат да направят грим за фотосесия сами, защото знаят как да го прилагат в реалния живот.
Всекидневният грим и грим за фотосесия коренно се различават един от друг. Факт е, че много често великолепният деликатен грим, който изглежда страхотно в реалния живот, изглежда много блед на снимките, основата започва да „блести“ и всички несъвършенства на кожата стават видими, сенките и червилото стават почти прозрачни. В края на краищата, професионалната козметика и обикновената декоративна (дори луксозна серия) са напълно различни неща. Плюс това, за да извайва лицето, гримьорът използва специални професионални инструменти и техники за нанасянето им върху лицето. В резултат на това професионалният грим за фотосесия работи като чудо – на фотографиите лицето изглежда просто великолепно дори и без обработка.
Ако все пак решите да направите грима сами, тогава имам голяма молба да не рисувате долния клепач с молив (особено от вътрешната страна). Кожата трябва да е матирана, мазен блясък ще бъде много видим на фотографиите. По-добре е да се въздържате от блестящи сребърни и златни нюанси, както и сенки с искри: поради ярката светлина на светкавицата те ще се превърнат в едно непрекъснато лъскаво петно, което ще изглежда зле.

Ако косата е боядисана, тогава трябва да актуализирате цвета им поне седмица преди да снимате. Корените на растежа ще бъдат много забележими на снимката. Опитайте се да не използвате много лак, в този случай косата може да не изглежда много спретната.

В навечерието на снимките трябва да си поспите добре, опитайте се да не ядете солено и да не пиете много вода. В никакъв случай не правете козметични процедури, които могат да доведат до дразнене на кожата и т.н.

Трябва ли да правя маникюр за фотосесия?

Да, абсолютно е необходимо, защото ръцете ви често ще попадат в рамката. Френският маникюр винаги изглежда страхотно. Лекият или прозрачен лак също е добър избор. Не препоръчвам да правите твърде ярък, предизвикателен маникюр: той непрекъснато ще отвлича вниманието от вас. Педикюрът трябва да съответства на стила, който сте избрали за ръцете си; защото в противен случай той ще е много извън снимката. Не забравяйте, че красивите нокти и крака ще ви украсят много на снимките.

Основни правила:


1) Съпоставете стила на дрехите и обувките с избрания интериор.
2) Не повече от 3 цвята за всички участници в снимката.
3) Липса на черен цвят в дрехите и за предпочитане в обувките.
4) Удобство на дрехи и обувки, неща по размер и като се вземат предвид характеристиките на фигурата, за да се скрият недостатъците и да се подчертаят предимствата
5) Не се препоръчват тесни къси рокли и много отворено деколте, лъскави материи. Ако правите снимки с деца, помислете, че ще трябва да седите и лежите под дървото, да се забавлявате и да играете. Облеклото трябва да е подходящо за това и да не създава неудобства при позирането.
6) Минимални щампи по дрехите.
7) Същите елементи на облеклото при възрастни и деца са добре дошли
8) Подходящи са трикотажни, кожени жилетки, уютни тъкани.

Красиво и стилно подбрани дрехи са половин добра снимка!

Надявам се тези прости съвети да ви помогнат да се подготвите за фотосесия и успешно да изберете комплекти дрехи за страхотни и завладяващи снимки.

Ползвани материали:

http://www.denfoto.net/

Анета